Web Tasarımı ve Geliştirme Kavramları Nedir
  • 12.08.2021
  • 647

Web Tasarımı ve Geliştirme Kavramları Nedir

Web tasarımı ve geliştirme kavramı, web siteleri var olduğu sürecin başından beri var olmuştur. Eskiden çok daha basit bir tanımı vardı çünkü web sitesi oluşturma eskiden çok daha basit bir süreçti.

1991´de çıkan ilk web sitesini modern web siteleriyle karşılaştırdığınızda, web sitelerinin ne kadar geliştiğini gerçekten görebilirsiniz. Bugün, bir web sitesi oluşturmak ve sürdürmek daha karmaşıktır ve tüm bir rol ve beceri seti ekosistemini içerir.

Tasarımcılar için bu ekosisteme tam olarak nerede uyduğunuzu bilmek zor olabilir. Bu makale, web sitesi oluşturma sürecinin ana yönlerini özetlemekte, rolünüzün, başkalarının rollerinin ve ilgili beceri kümelerinin net bir resmini sunmaktadır.

Web tasarım ve geliştirme nedir?

Web tasarımı ve geliştirme, bir web sitesi oluşturma sürecini tanımlayan bir şemsiye terimdir. Adından da anlaşılacağı gibi, iki ana beceri grubunu içerir web tasarımı ve web geliştirme. Web tasarımı, bir web sitesinin görünümünü ve verdiği hissi belirlerken, web geliştirme nasıl çalıştığını belirler.

Her zaman iki rolü birbirinden ayıran kesin bir çizgi olmadığından, unvanlar genellikle birbirinin yerine kullanılır. Web gelişmeye devam ettikçe roller de değişmektedir.

İlk web sitesinin oluşturulmasından bu yana geçen 30 yılda, bir web sitesi oluşturmak için kullanılan çeşitli beceri setlerini tanımlayan çok sayıda iş unvanı ortaya çıktı ve her yıl daha fazlası ortaya çıkmaya deva ediyor. Bu unvanlar genellikle örtüşür ve anlamları şirketten şirkete değişir.venbsp

Tasarım’ın Ön yüz ve Arka yüzle Karşılaştırılması Nasıldır?

Basit tutmak için, web sitesi oluşturmayı iki kategoriye ayıralım kullanıcıların gördüğü ve kullanıcının görmediği.

Kullanıcının gördüğü şey bir tarayıcıda gerçekleşir ve tasarım ve ön yüz geliştirmeyi içerir. Tasarım, bir web sitesinin renklerini, düzenini, yazı tipini ve görüntülerini (bir web sitesinin markalaşmasına ve kullanılabilirliğine dahil olan her şeyi) tanımlar ve Photoshop, Illustrator, Fireworks ve Sketch gibi araçlar gerektirir.

Bu tasarımı uygulamak için HTML, CSS ve Javascript gibi kodlama dillerini kullanmaya ön yüz geliştirme denir. Bu diller, kullanıcıların düğmeler, resimler, metin, iletişim formları ve gezinme menüleriyle etkileşime girmesini mümkün kılar. Duyarlı ve uyarlanabilir tasarımın ayrılmaz bir parçasıdırlar.

Bazı tasarımcılar kodlar ve bazı ön yüz geliştiriciler tasarlar. Bazı tasarımcılar bir kod parçasına dokunmazlar. Ve bazı ön yüz geliştiriciler kodlamaya bağlı kalıyor ve başka hiçbir şey yapmıyor. Faydalı, değil mi?

Kullanıcının görmediği şey bir sunucuda gerçekleşir ve arka yüz geliştirmeyi içerir.

Bir web sitesi, ön yüzden gelen tüm verileri depolamak ve düzenlemek için bir arka yüze ihtiyaç duyar. Yani bir kullanıcı bir şey satın alırsa veya bir form doldurursa, web sitesinin ön yüzündeki bir uygulamaya bilgi girer. Bu bilgiler bir sunucuda yaşayan bir veri tabanında saklanır.

Bir web sitesi istediğiniz gibi çalışır çünkü bir web sitesinin ön ve arka yüzleri her zaman iletişim halindedir. Bir arka yüz geliştirici, şef gibidir. Ruby, PHP, .Net ve Python gibi dillerin yanı sıra Ruby on Rails ve Code Igniter gibi çerçeveleri kullanarak uygulamaların, veri tabanlarının ve sunucuların uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlarlar.

Web tasarımının unsurları nelerdir?

Web tasarımcıları, kullanıcıları için sürekli olarak problem çözmektedir. Web siteleri, kullanıcıların gitmek istedikleri yere gitmelerini ve yapmak istediklerini yapmalarını kolaylaştırmalıdır. Hayal kırıklığına uğramış bir kullanıcının, bir web sitesine geri dönmek şöyle dursun, etrafta kalması daha az olasıdır.

Bu nedenle, her web tasarım öğesi, web sitesini mümkün olduğunca kolay kullanmanın hizmetindedir böylece insanlar web sitesini tekrar tekrar ziyaret eder ve onunla etkileşime girer.

-Düzen Düzen, bir web sitesinin üstbilgisi, gezinme menüsü, altbilgisi, içeriği ve grafiklerinin düzenlenmesidir. Düzen, web sitesinin amacına ve bir web tasarımcısının kullanıcının web sitesiyle nasıl etkileşim kurmasını istediğine bağlıdır. Örneğin, bir fotoğrafçılık web sitesi büyük ve güzel resimlere öncelik verirken, blog sitesinde ise, metin ve harf aralığına öncelik verir.

-Görsel hiyerarşi Bir kullanıcı, bir web sitesine bakarak ihtiyaç duyduğu bilgilere erişebilmelidir. Görsel hiyerarşi burada devreye girer. Görsel hiyerarşi, boyut, renk, boşluk ve daha fazlasını kullanarak web sitesinin hangi estetik yönlerinin öne çıkması gerektiğini belirleme sürecidir.

Bu makaledeki başlıklar, görsel hiyerarşinin temel bir örneğidir. Bu makalenin ne hakkında olduğunu okuyucuya hızlı bir şekilde bildirirler.

-Gezinme Gezinme, kullanıcının site mimarisi, menüler ve arama çubukları gibi gezinme araçlarını kullanarak A noktasından B noktasına gitmesine yardımcı olur. Basit, etkili gezinme, kullanıcıların aradıkları bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde bulmalarına yardımcı olur.

-Renk Renk, bir web sitesine kişilik kazandırır, öne çıkmasını sağlar ve kullanıcıya nasıl harekete geçeceğini gösterir. Renk paleti, bir markanın mevcut kimliğine veya bir web sitesinin içeriğine göre belirlenebilir. Tutarlı bir renk paleti, bir web sitesine sipariş verilmesine yardımcı olur.

Kullanıcı ara yüzündeki aynı öğeler uygulamanın/web sitesinin farklı bölümlerinde farklı göründüğünde, bu, kullanıcılarınızın kafasını karıştırabilir. Tutarlı bir tasarım yaklaşımının sürdürülmesi, kullanıcıların bir ürünle etkileşim kurarken önceki bilgilerini kullanmalarına olanak tanır.

-Grafikler Grafikler, bir web sitesinde yaşayan logolar, simgeler ve resimlerdir. Renk paletini, düzeni ve içeriği tamamlamalıdırlar.

-Hız Bir kullanıcının ilk izlenimi, bir web sitesinin yüklenmesinin ne kadar sürdüğüne bağlıdır. Çok uzun sürerse, kullanıcının etrafta dolanmama ihtimali vardır.

-Erişilebilirlik Bir web sitesini kimin kullanıp kullanamayacağı, bir web sitesinin erişilebilirliğine bağlıdır. Erişilebilirliği bir öncelik haline getirmek, tüm kullanıcıların bir web sitesine ve işlevlerine eşit olarak erişebilmesini ve kullanabilmesini sağlar.

Web tasarımı ve geliştirme konularda Coral Medya’dan destek almak için lütfen formu doldurunuz.venbsp

https//www.coralmedya.com/iletisim.php