SEO nedir?
  • 01.06.2021
  • 714

SEO nedir?

Muhtemelen SEO´yu duymuşsunuzdur ve henüz yapmadıysanız, terimin Google veya Wikipedia tanımını hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Böylece, SEO´nun "bir web sitesinin veya bir web sayfasının bir arama motorundaki görünürlüğünü etkileme süreci" olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak, işletmeniz ve web siteniz için aşağıdakiler gibi önemli soruları yanıtlamanıza gerçekten yardımcı olmuyor

  • Sitenizi veya şirketinizin sitesini arama motorları için nasıl "optimize edebilirsiniz"?
  • SEO´ya ne kadar zaman harcayacağınızı nasıl bileceksiniz?
  • "İyi" SEO tavsiyesi ile "kötü" veya "zararlı" SEO tavsiyesini nasıl ayırt edebilirsiniz?

Bir işletme sahibi veya çalışanı olarak, muhtemelen sizin için ilginç olacak şey, aslında o işletme için daha uygun trafik, potansiyel müşteri, gerçek satış ve sonuçta gelir ve kar elde etmenize yardımcı olmak için SEO´yu nasıl kullanabileceğinizi bilmenizdir. Peki, SEO ile ilgilenmek ister misiniz? SEO sıkıcı olduğu için teknik ve ticari kararları içerir. Sonuçları garanti etmese de kalıcı faydalar sağlar.

SEO, Türkçe Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen İngilizce Arama Motoru Optimizasyonu kelimelerinin ilk harfidir. Süreç olarak, arama motorlarının sonuç sayfalarında (SERP) daha iyi performans göstererek, Web sitelerinin çok daha iyi sıralamalara sahip olması için yapılan tüm çalışmalara verilen isimdir.

SEO ile ilişkili yaygın görevler arasında yüksek kaliteli içerik oluşturmak, belirli anahtar kelimeler etrafında içeriği optimize etmek ve geri bağlantılar oluşturmak yer alır. Başka bir deyişle SEO, bir sitenin arama sonuçlarının organik (ücretsiz) bölümündeki sıralamasını iyileştirmekle ilgilidir. Belirli bir anahtar kelime için sıralamanın ana yararı, sitenize her ay "ücretsiz" trafik alabilmenizdir.

Google´da ve diğer arama motorlarında, sonuçlar sayfası genellikle sayfanın üst kısmında ücretli reklamları ve ardından normal sonuçları veya arama pazarlamacılarının "organik arama sonuçları" dediği şeyi gösterir. SEO üzerinden trafik, onu ücretli aramadan gelen trafikten ayırmak için genellikle "organik arama trafiği" olarak adlandırılır. Ücretli arama, genellikle arama motoru pazarlaması (SEM) veya tıklama başına ödeme (PPC) olarak adlandırılır.

Google´ın dünyadaki arama motoru trafiğinin çoğundan sorumlu olduğuna dikkat etmek önemlidir (gerçek sayılarda her zaman bazı farklılıklar olsa da). Bu, konudan konuya, nişten nişe değişebilir, ancak Google büyük olasılıkla işletmenizin veya web sitenizin arama sonuçlarında görünmek isteyeceği baskın oyuncudur.

  • Google, kaliteyi aşağıdakilere göre değerlendirir
  • Aramayla alaka düzeyi
  • Kaynağın uzmanlığı, otoriterliği ve güvenilirliği
  • Sitenin kullanılabilirliği
  • Tarayıcılar arasında mobil uyumluluk ve uyarlanabilirlik
  • Sayfa yükleme hızları

Başka bir yazımızda detaylandıracağımız gibi genel olarak site içi SEO ve Site Dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılır. Kısaca bahsetmek gerekirse

Sayfa içi SEO ("site içi SEO" olarak da bilinir), arama motorları ve kullanıcılar için web sayfası içeriğini optimize etme uygulamasıdır. Yaygın sayfa içi SEO uygulamaları, başlık etiketlerini, içeriği, dahili bağlantıları ve URL´leri optimize etmeyi içerir.

Sayfa dışı SEO ("site dışı SEO" olarak da adlandırılır), arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP´ler) sıralamanızı etkilemek için kendi web sitenizin dışında gerçekleştirilen eylemleri ifade eder.