Google Analytics Nedir ve Nasıl Çalışır
Ölçülemeyen şey iyileştirilemez. Bu nedenle her şeyin iz bıraktığı bir ortamda uygun analiz araçlarını kullanmanız önemlidir. Google Analytics´in devreye girdiği yer burasıdır. Kritik anlarda en iyi kararları vermenize yardımcı olacak lider dijital analitik aracıdır.
Google Analytics, 2006 yılında Urchin´i satın aldığında doğan ücretsiz bir Google hizmetidir. O zamandan beri, metrikleri ölçmede önde gelen profesyonel platformlardan biridir.
Google Analytics nedir?
Araç, web sitelerini, blogları ve sosyal ağları izlemenize olanak tanır. Ayrıca, önceden belirlenmiş ve özelleştirilebilir raporları hizmetinize sunar. Wikipedia´daki girişinde belirtildiği gibi, Analytics “web sitelerine gelen trafik hakkında hedef kitleye, edinime, davranışa ve web sitesinde gerçekleştirilen dönüşümlere göre gruplandırılmış bilgiler sunar.” Ayrıca, Google Analytics baskın araçtır. Diğerlerinden daha fazla veri ve ölçüm sunar.
Aşağıdaki gibi çeşitli ve hayati unsurlar üzerinde çalışır
- Ziyaret sayısı
- Süreleri
- Trafik kaynakları
- Ziyaret edilen sayfalar
Ayrıca aşağıdaki gibi bölümlerde de hareket eder
- Kullanıcılarınızın tercih ettiği bölümler
- Kullanılan anahtar kelimeler
- Ziyaretçilerin cihazlarının teknik detayları. Bu, kullanıcıların kullandığı tarayıcılara veya mobil işletim sistemlerine girer.
Ancak Analytics´i eksiksiz bir araç yapan şey, Google´ın diğer araçlarıyla uyumlu olmasıdır. Böylece Analytics´ivenbsp Ads, Blogger veya YouTube ile birleştirmek mümkündür. Aslında, ziyaretlerin ve trafiğin sayıldığı tüm Google araçları, Google Analytics ile karıştırılabilir ve tamamlanabilir. Ayrıca, Google Chrome´da Analytics için farklı çekici kaynaklar mevcuttur. Onlarla da oynayabilirsiniz.
Google Analytics nasıl çalışır - İşlemler
Ücretsiz Google Analytics aracı, yukarıda bahsedilen çerezler, tarayıcılar ve JavaScript kodunun bir kombinasyonunu kullanarak veri toplar.
Analitik programı, sayfalarınıza eklemeniz gereken JavaScript kodu ve kullanıcı bir tarayıcı aracılığıyla web´e eriştiğinde oluşturulan çerezler sayesinde sitenizden bilgi toplayabilir.
Bu sayede tüm Google Analytics, kullanıcınızın geldiği andan web sitenizden ayrıldığı ana kadarki aktivitelerini kayıt altına alır ve evrimi daha kolay öğrenebilmeniz için grafikler ve istatistiksel verilerle farklı raporlara dönüştürür.
Çalışması üç sürece dayanmaktadır verilerin toplanması, işlenmesi ve raporların oluşturulması. Ancak, süreçle başlamak için, herhangi bir stratejide olduğu gibi, bazı hedefler belirlemelisiniz.
1.- Veri Toplama
Google Analytics , web sitelerinden bilgi toplamak için bir JavaScript kodu kullanır. Bu şekilde, bir kullanıcı Google Analytics kodunu içeren bir sayfayı her görüntülediğinde Analytics bir ziyaret kaydeder. Mobil cihazlara yönelik uygulamalar söz konusu olduğunda, izlemek istediğiniz her bir "etkinlik" için ek bir kod eklemeniz gerekir.
2.- Veri İşleme
Bir kullanıcının etkileşimleri toplandıktan sonra, Google Analytics, ham verileri size bilgi veren faydalı verilere dönüştürmek için veri işlemeye başlar. Bunları işlemek için veri bölümlerinin her biri ayrı ayrı analiz edilir. Yani, nitelikleri bölünmüştür.
3.- Ayarlar
Google Analytics, ayarlarını (örneğin filtreler) ham verilere uygular. Veriler işlendiğinde, bir veri tabanında saklanır. İşlenip veri tabanına eklendikten sonra, bunları değiştirmek artık mümkün değildir.
4.- Rapor oluşturma
Ortaya çıkan raporlara ya Google Analytics web hizmetinin kendisinden, https//analytics.google.com/´dan ya da raporlama API´lerini kullanmanın gerekli olduğu diğer alanlardan ulaşılabilir.
Her rapor, alan karşılaştırmalarına dayalı olarak oluşturulur. Yani, ziyaretçinin şehri veya dönüşüm oranı gibi hususlar dikkate alınır.
Google Analytics ile hedefler nasıl belirlenir?
Google Analytics´in en büyük değerlerinden biri, dijital pazarlama kampanyalarınızın bazı çekici unsurlarının nasıl çalıştığını bilmenize olanak sağlamasıdır. Bunun için nasıl bir hedef belirleyeceğinizi bilmeniz önemlidir. Ancak o zaman karar vermek için ihtiyaç duyduğunuz verileri elde edebilirsiniz.
4 birincil hedefleri Google Analytics şunlardır
-Hedef Belirli konumları tanımlayın.
-Süre Bir oturumun uzunluğunu işaretleyin.
-Oturum başına sayfa/ekran sayısı Aynı oturumda ziyaret edilen sayfa sayısıdır.
-Etkinlik Daha önce etkinlik olarak tanımladığınız bir eylemi etkinleştirin.
Analytics´teki en önemli metrikler nelerdir?
1.- Sayfadaki ortalama süre
Kullanıcının web sitenizde geçirdiği süreyi hesaplayan bir ölçümdür. Bu süre ortalama, yani ortak ziyaretçiyi ifade ediyor.
Google Analytics, her kullanıcı için değil, web sitesinde geçirilen ortalama süre hakkında size bilgi sunar.
2.- Referanslar
Kullanıcılar nereden geliyor? Web sitenizin okuyucularının kökenini bilmenin en iyi yollarından biri, diğer web sitelerinin sizinkiyle bağlantı kurduğunu bilmektir.
Yönlendirmeler veya referanslar, okuyucularınızın hangi web sitelerinden veya kaynaklardan geldiğini size söyleyecek olan göstergelerdir. Bu veriler, size trafik sağlayan trafik kaynaklarını dikkate alan bir tabloda gösterilir.
3.- İlgi Alanları
Pazarlamanın temel yönlerinden biri, teklifinizle ilgilenebilecek kullanıcıları, kişileri bulmak ve belirlemektir. Bunu, diğer yolların yanı sıra, ilgi alanlarınızı bilerek yapabilirsiniz. İçerik pazarlaması için müşterilerinizi harekete geçiren ilgi alanlarını ve sorunları anlamak önemlidir.
Kısacası, Google Analytics trafiği ve bunun nasıl elde edildiğini ölçer. Bu nedenle Coral Medya’da kullandığımız ana araçlardan biridir. Etkili stratejilerin oluşturulacağı bilgileri çıkarmak, potansiyel müşteri yakalamayı iyileştirmenize yardımcı olmamızı ister misiniz? Bizimle irtibata geçin.