İşletmeniz İçin En İyi Marka Değiştirme Kılavuzu
  • 06.03.2024
  • 582

İşletmeniz İçin En İyi Marka Değiştirme Kılavuzu

İşletmeler zamanla büyüdükçe ve genişledikçe, markalaşma modası geçmiş ve modası geçmiş hale gelebilir. Sonunda, çoğu işletmenin daha modern, verimli ve alakalı olması için markalarını güncellemesi gerekir.

Bir marka, insanlara şirketinizin kim olduğunu, neyi temsil ettiğini, ne yaptığını ve nasıl yaptığını gösterir bu nedenle marka bilinci oluşturmayı sık sık güncellemek hayati önem taşır.

Bazen, yeniden markalaşmaya ne zaman başlayacağınızı veya şirketinizin gerçekten yeniden markalaşmaya ihtiyacı olup olmadığını bilmek zor olabilir. İşletmenizin yeniden markalaşması için birçok neden var. Şirketiniz yeni kitleler çekmeye çalışıyor olabilir, işinizi rakiplerinizden ayırmak istiyor olabilirsiniz, şirketinizin güncel kalmasına ihtiyacınız var, şirketiniz genişliyor veya işletmenizin itibarı kötü olabilir.

Tamamlanırsa, tüm bu nedenler işiniz için faydalı olabilir ve sonunda gelişmesine izin verecektir. Başarılı bir marka değişikliği uygulamak için atmanız gereken adımları görmek için okumaya devam edin.

1. Aşama Araştırma ve Marka Denetimi Gerçekleştirin

Marka değişikliği yaparken atmanız gereken ilk adım araştırma yapmaktır. Bu, markanızın hedef kitlesi hakkında yaş, konum, cinsiyet ve ilgi alanları gibi müşteri demografisi gibi bilgileri bulmayı içerebilir. Ek olarak, markanızın rekabetini araştırmak isteyeceksiniz. Rakiplerinizi ve markalaşma çabalarını iyi tanımak, benzersiz bir marka geliştirmenin anahtarı olabilir.

Önemli bilgileri toplamanın başka bir yolu da bir marka denetimi yapmaktır. Bir marka denetimi, gelecekte nasıl bir değişiklik yapmak istediğinizi belirlemek için markanızın mevcut durumunu inceler. İşletmenizin şu anda ne yaptığı, markanızın şu anda nasıl algılandığı gibi soruları ve mevcut markanın güçlü ve zayıf yönleriyle ilgili bilgileri içerebilir.

2. Aşama Marka Sistemini Formüle Edin

Araştırmayı ve marka denetimini bitirdikten sonra, marka planı olarak da bilinen marka sistemini formüle etmeye başlayabilirsiniz. Bu hem marka kalbini hem de marka mesajını içerir. İşte marka kalbi ve marka mesajları ve bunların içerdiği her şey hakkında biraz bilgi.

Marka kalp

Şirketinizin marka kalbi, markanızın yaptığı her şeyin yanı sıra markanızın kendisini hedef kitlesine nasıl sunacağını belirler. Marka kalbi bir amaç, vizyon, misyon ve değerleri içerir. İşte bunların her biri için bir tanım.

Amaç Marka amacınız neden var olduğunuzu belirtir. Bir marka amacına sahip olmak, bir marka arasında daha duygusal bir ilişki kurarak size rakiplerinize göre bazı önemli avantajlar sağlar. Google´ın marka amacına bir örnek "Dünyanın bilgisini düzenlemek ve evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı hale getirmek."

Vizyon Vizyon, yaratmak istediğiniz gelecekle ilgili paylaşımlar yapar. Mükemmel bir vizyon ifadesinin bir örneği Instagram´ın "Dünyanın anlarını yakalamak ve paylaşmak için."

Misyon Misyon , başarmayı umduğunuz şeyi belirler. Örneğin, Asana´nın misyonu "dünyadaki ekiplerin zahmetsizce birlikte çalışmasını sağlayarak insanlığın gelişmesine yardımcı olmaktır".

Değerler Bir şirketin değerleri davranışlarına rehberlik eder- bir markanın arkasındaki neden onlar. Değerler bir şirket hakkında çok şey söyleyebilir. Örneğin, giyim şirketi Everlane´in değerleri arasında olağanüstü kalite, etik fabrikalar ve radikal şeffaflık sayılabilir.

Marka Mesajlaşma

Marka mesajlaşma, işinizin temel unsurlarını yakalayarak müşterilerinizin ilgisini çekmeyi umar. Başarılı marka mesajları, sadık bir müşteri tabanı oluşturmaya bile yardımcı olabilir. Marka mesajlaşmasının üç ana bölümüne bir göz atalım.

Slogan Sloganlar, insanların akıllarında kalıcı olma ve dikkatlerini çekme yeteneğine sahiptir. Sloganlar basit, kısa ve akılda kalıcı olmalıdır. Örneğin, Apple´ın sloganı "Farklı Düşün"dür.

Değer Önerisi Değer önermeleri, şirketinizin insanlar için ne yaptığını açıklayan kısa ifadelerdir. Bir marka için birden fazla değer önerisi olabilir. Uber´den bir değer önerisi örneğine bir göz atın "Uygulamaya dokunun, bir araç alın. Uber, etrafta dolaşmanın en akıllı yoludur. Bir dokunuş ve bir araba doğrudan size gelir. Sürücünüz tam olarak nereye gideceğini bilir. Ve ödeme tamamen nakitsiz.” Uber´in değer önerisi kolaylıktır.

Marka sütunları Marka sütunları, şirketinizi benzersiz kılan temel noktalardır. Markanızı dünyayla paylaşmanıza yardımcı olan değerler ve özellikler olabilirler. Hilton´un marka temelleri arasında misafirperverlik, dürüstlük, liderlik, ekip çalışması ve sahiplenme yer alır. Şirketin pazarlama çabalarının tümü bu marka sütunlarına bağlıdır.

Bir şirketin marka kalbi ve mesajları, bir işletmenin nasıl algılandığına katkıda bulunur. Bunların her birini dikkatlice düşünmek, özellikle yaptığınız değişikliklerin tümü marka sisteminde temellendirileceğinden, yeniden markalaşma çabalarınızın daha sorunsuz ilerlemesine yardımcı olabilir.

3. Aşama Marka Kimliğinizi elden geçirin

Şirketinizin marka sistemini elden geçirdikten sonra, işletmeniz değişiklikleri yansıtan yeni içerikler oluşturmaya hazır olacaktır. Buna yeni bir logo, renkler ve tipografi dahildir. Logolar basit, anlaşılması kolay ve bir etki yaratmalıdır. Marka ruhunuz ve mesajınız, seçtiğiniz renkler ve tipografinin yanı sıra logoya da yansıtılmalıdır.

Gerekirse bir logoyu yeniden tasarlaması için bir grafik tasarımcısı kiralayın. Günün sonunda, şirketinizin oluşturduğu her içerik parçasının markanızı doğru bir şekilde yansıtması için marka yönergeleri belirlediğinizden emin olmak isteyeceksiniz.venbsp